Slijtersvakdiploma  

Tijdelijk met GRATIS tablet
Slijtersvakdiploma
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
799,00
of 
12 x €73,50
4.1/5

Beoordeeld door 7 student(en)

 • Inclusief persoonlijke begeleiding
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Start binnen enkele minuten
 • Afronding: SDEN3-Erkend diploma
 • Studieduur: 12 maanden
ALGEMEEN

Word zelfstandig slijter met de cursus Slijtersvakdiploma

Producten en diensten kun je slijten. Klinkt interessant, maar wat betekent ‘slijten’ eigenlijk? Letterlijk betekent het: verkopen van kleinhandel. In de praktijk is een slijter een doorverkoper van alcoholische dranken. Wil je werken als medewerker in een drankenhandel? Dan is de cursus Slijtersvakdiploma een goede keuze. Ontdek de wereld van de alcoholische dranken.  

Een goede slijter heeft kennis van zaken. Je bent vertrouwd met de verschillende wijnsoorten, je weet alles van bier en je kunt klanten uitstekend adviseren over de talloze soorten gedistilleerde dranken.
 

Brouwprocessen

In de cursus Slijtersvakdiploma leer je over de herkomst en de brouwprocessen van diverse dranken. De theorie wordt afgewisseld met oefen- en huiswerkopgaven, zodat je snel meer kennis en vertrouwen krijgt.

De cursus Slijtersvakdiploma bestaat uit drie modules:

 • Wijnbrevet
 • Gedistilleerdbrevet
 • Bierbrevet

Proeven

Je leert alles over verschillende processen en de herkomst van wijn en bier. Met een flinke dosis achtergrondinformatie en ervaring met het proeven, ben je al snel een ware kenner. Of het nu gaat om een mooie Bourgogne, een verrassend Belgisch biertje of een krachtige Ierse whiskey: voor jou hebben deze dranken na de cursus geen geheimen meer.

Branche-erkend diploma

Om het branche-erkende Slijtersvakdiploma te behalen moet je ook in bezit zijn van het diploma Sociale Hygiëne van SVH. Omdat veel mensen dit diploma al hebben, is het geen onderdeel van deze opleiding Slijtersvakdiploma. Wel kun je de opleiding Sociale Hygiëne aanvullend volgen bij NHA.

In de opleiding Sociale Hygiëne leer je meer over ethiek en regelgeving, het sociaal hygiënisch beleid en sociale vaardigheden. Daarnaast ontdek je hoe je met klanten en financiers omgaat en hoe je handelend optreedt. Het examen van Sociale Hygiëne kun je afleggen bij de SVH.

Nadat je de vier examens hebt behaald, kun je de vier diploma’s verzilveren voor het branche-erkende Slijtersvakdiploma verstrekt door de Commissie Slijters, uitgegeven via de Wijnacademie. Niets staat jouw carrière als slijter nog in de weg!

Aan de slag als kenner van alcoholische dranken? Volg de cursus Slijtersvakdiploma.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma Slijtersvakdiploma

De cursus Slijtersvakdiploma bestaat uit 3 modules. Alle lessen binnen de modules bevatten een korte inleiding en vervolgens ga je zelf aan de slag. 

De leerstof is in een duidelijke volgorde geselecteerd. Je hoeft hierdoor dus niet te zoeken in het cursusmateriaal om het benodigde te vinden. Iedere module belicht belangrijke informatie die essentieel is voor jouw studie.

Wijnbrevet

In 24 lessen krijg je een gedegen kennis over de verschillende processen en landen waar wijn gemaakt wordt. Je begint met de achtergrondinformatie en vervolgens start jouw reis om de wereld.

Aan het einde van de module ken je de diverse wijnlanden, en de daarbij horende wijnen. Door de aangeboden theorie en jouw kennis en ervaring met het proeven van wijn word je een ware kenner van de wijnwereld.

Gedistilleerdbrevet

Heb je altijd al het verhaal achter het etiket willen weten? Met de module Gedistilleerdbrevet krijg je stap voor stap begeleiding naar de status van een gedistilleerd kenner.

De module start met het bestuderen van de geschiedenis van gedistilleerd. Met ondersteuning leer je hoe je proeft. Aan het eind van de cursus ben je op de hoogte van de diverse gedistilleerde dranken en waar, maar vooral ook hoe deze geproduceerd worden.

Bierbrevet

Ook binnen deze module maak je een reis om de wereld, ditmaal de wereld van bier. Je leert hier over de geschiedenis van, en de grondstoffen voor het maken van bier. De verschillende bierlanden en hun bierspecialiteiten worden hierbij besproken.

Deze geleerde kennis kun je meteen toepassen in de praktijk, door gasten en klanten te adviseren.

De modules zijn gebaseerd op de exameneisen van SDEN3. Deze examens kun je bij de Wijnacademie afleggen.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Slijtersvakdiploma, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

8/10

Het cursusmateriaal is goed leesbaar en duidelijk. Al vind ik wel dat het materiaal meer up to date gemaakt moet worden.

8/10

De cursus is uitermate interessant. Ook is de opbouw van het lesmateriaal goed en duidelijk. Wel zit er in bepaalde hoofdstukken overlapping in de tekst (dubbelingen). Tevens valt op dat de cursus waarschijnlijk rond 2010 is ontwikkeld en nadien niet meer is onderhouden. De informatie stopt rond deze tijd en wettelijke zaken worden nadien niet meer toegelicht.

6/10

Ik vind het niet fijn dat je niet rechtstreeks contact kunt maken met je begeleider. Het kan 5 werkdagen duren voor je antwoord krijgt.

8/10

Overzichtelijk studiemateriaal online en offline, gemakkelijk te gebruiken

DIPLOMA

Diploma Slijtersvakdiploma

Voor de modules Wijnbrevet, Gedistilleerdbrevet en Bierbrevet kun je meerdere keren per jaar examen doen voor het branche-erkende Slijtersvakdiploma. De examens bestaan uit een schriftelijk onderdeel en een praktijkdeel. Deze 3 modules zijn gebaseerd op de exameneisen van SDEN3. Deze examens kun je bij de Wijnacademie afleggen.

Voor meer informatie betreffende het examen zoals examendata, uiterlijke aanmelddata en examengelden verwijzen wij je naar de Wijnacademie.

Secretariaat Wijnacademie
Amersfoortsestraat 18
3769 AR Soesterberg
Telefoon: 088-6009600
Internet: www.wijnacademie.nl

Sociale Hygiëne

Om het branche-erkende Slijtersvakdiploma te behalen moet je ook in bezit zijn van het diploma Sociale Hygiëne van SVH. Omdat veel mensen dit diploma al hebben, is het geen onderdeel van deze opleiding Slijtersvakdiploma. Wel kun je de opleiding Sociale Hygiëne aanvullend volgen bij NHA.

Doorlopend kun je examen doen voor het officieel erkende diploma Sociale Hygiëne bij de SVH. Voor meer informatie betreffende het examen zoals examendata, uiterlijke aanmelddata en examengelden verwijzen wij je naar de SVH. 

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH)
Postbus 303
2700 AH Zoetermeer
Telefoon: 088 - 050 1500
Internet: www.svh.nl

Na het succesvol afronden van deze 4 onderdelen kom je in aanmerking voor het door de branche-erkende Slijtersvakdiploma, dat verstrekt wordt door de Commissie Slijters na het behalen van de 4 examens. Voor leden van de SlijtersUnie bedragen de kosten voor afgifte van het diploma € 25- exclusief btw, in het andere geval € 49,- exclusief btw. De diploma’s kunnen per e-mail aan [email protected] worden toegezonden.

Getuigschrift

Een NHA-getuigschrift kun je voor € 29,- aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor de opleiding Slijtersvakdiploma is geen specifieke vooropleiding vereist.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het opleiden voor de staatsexamens voortgezet onderwijs. Slijtersvakdiploma valt niet onder deze erkenning.

Kijk hier voor een lijst met alle opleidingen die wel onder deze erkenning vallen.


NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft onlangs een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Slijtersvakdiploma uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Slijtersvakdiploma, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur

De opleiding Slijtersvakdiploma duurt 12 maanden bij een gemiddeld studietempo van 4 uur per week. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.
 

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00. We helpen je graag!

LESGELD

Lesgeld

Slijtersvakdiploma
€799,00
of  12x 73,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€799,00
of  12x 73,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Een extra pluspunt voor jouw werkgever: NHA is Cedeo erkend. Dit belangrijke keurmerk binnen de HR-sector biedt zekerheid van kwaliteit. 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

10/10

Ik ben ontzettend tevreden over de stof die ik behandel samen met NHA. Ik heb totaal niet het idee dat ik het allemaal alleen moet doen. Ik heb mijn mede studenten om mij heen in plaza, een super goede docent voor die al mijn lessen nakijkt en top opbouwende feedback terug geeft. Een echte aanrader voor mensen die buiten hun baan en sociale leven om een extra uitdaging zoeken! Top top top!!

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!