Gratis studiegids

Studie informatie HBO SNRO Psychosociaal Counselor

We hebben een studentenstop ingevoerd v.a. 1 januari 2023. Dit om de vele actieve OPC-studenten de aandacht te kunnen
blijven bieden, die zij van ons gewend zijn. Het is niet meer mogelijk om te starten met deze opleiding. 

 

Kwaliteitsgaranties

 

Samenwerking met Psychodidact

De opleiding Psychosociaal Counselor (OPC) is ontwikkeld in samenwerking met Psychodidact, één van de meest vooraanstaande opleidingsinstituten in Nederland op het gebied van communicatie en psychologie. Psychodidact staat in direct contact met Professor Doctor Gerard Egan, de Amerikaanse grondlegger van counseling. Op basis van zijn filosofie is OPC vormgegeven. Psychodidact verzorgt de inhoud van de opleidingen, bewaakt de kwaliteit, levert trainers en mentoren en is verantwoordelijk voor de eindbeoordeling van studenten. 

SNRO geaccrediteerd

De Opleiding Psychosociaal Counselor (OPC) is geaccrediteerd door de SNRO, Stichting Nederlands Register voor opleidingen in de integrale en complementaire gezondheidszorg. De SNRO is een onafhankelijk instituut voor kwaliteitsborging van beroepsopleidingen en opleidingsinstituten voor integrale en complementaire gezondheidszorg. Opleidingen in de complementaire zorg vallen niet onder het toezicht van het Ministerie van Onderwijs.

Omdat het wel belangrijk is om vergelijkbare kwaliteit te leveren, toetst en beoordeelt de SNRO de kwaliteit van opleidingen. Daarnaast beoordeelt men ook het kwaliteitsbeleid en de opleidingsprocessen van de opleiders. Dit alles conform de huidige (post-)HBO-normen. Door de SNRO beoordeelde opleidingen ontvangen een kwaliteitskeurmerk en worden ingeschreven in hun register.

SNRO schrijft hierover: “Het keurmerk van de SNRO geeft aan dat je opgeleid wordt voor een vak in plaats van een titel. Het diploma dat je behaalt bij een volledige opleiding, biedt je de kans tot het uitoefenen van een vak binnen de complementaire gezondheidszorg. Na het afronden van je studie ontvang je een certificaat of diploma van een opleiding die conform HBO-standaarden is geaccrediteerd en dat erkend wordt door de meeste beroepsverenigingen binnen de complementaire gezondheidszorg.”




Europees ingeschaald

De Opleiding Psychosociaal Counselor (OPC) is door het Nederlands kwalificatiekader NLQF ingeschaald in niveau 6. Dat staat gelijk aan het HBO-bachelor niveau. De opleiding is opgenomen in het register van NLQF.

Door deze inschaling kunnen studenten en werkgevers het niveau van complementaire opleidingen vergelijken met het niveau van reguliere opleidingen. Daarmee wordt discussie over kwaliteit in het complementair onderwijs voorkomen. OPC is als eerste complementaire opleiding in Nederland ingeschaald op niveau 6. Ook andere (reguliere) opleidingen in Nederland zijn ingeschaald in het NLQF, waardoor een goede vergelijking mogelijk wordt.

NLQF is gekoppeld aan het Europees kwalificatiekader EQF dat maakt het ook mogelijk om de diverse niveaus van opleidingen van verschillende landen met elkaar te vergelijken.

Zesendertig landen werken aan de invoering van het EQF door koppeling van hun nationale kwalificatie aan het EQF. Dat betekent dat het niveau van de OPC ook transparant is in bijvoorbeeld België, Duitsland en Spanje.

Erkend door beroepsvereniging NFG

Na het behalen van het diploma word je toegelaten tot het register van de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG). Daardoor ontvang je een zorgverlenernummer (AGB code) en kunnen toekomstige cliënten van jou in aanmerking komen voor vergoedingen van verschillende ziektekostenverzekeraars.

Universiteit van Leiden doet uitspraak over kwaliteit OPC

Het PLATform Opleiding, Onderwijs en Organisatie (PLATO) van Universiteit Leiden heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de Opleiding Psychosociaal Counselor (OPC). Zij oordeelde dat OPC aan de vereiste onderwijskundige kwaliteitseisen van HBO-niveau en omvang voldoet.

Voordelen OPC op een rijtje

 

Erkend

De Opleiding Psychosociaal Counselor (OPC) is onafhankelijk beoordeeld op HBO waardigheid.

Dit heeft geleid tot:

  • een SNRO HBO erkenning;
  • Europese inschaling;
  • toegang tot het NFG register voor afgestudeerden;
  • een positieve beoordeling door Het Platform van Opleiding, Onderwijs en Organisatie van de Universiteit Leiden.

Na het afronden van de studie ontvang je een diploma van een opleiding die conform HBO-standaarden is geaccrediteerd. Dit diploma biedt je de kans tot uitoefening van een vak binnen de complementaire gezondheidszorg. Door toegang tot het register van de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG) kom je in aanmerking voor een zorgverlenernummer (AGB code) en kunnen toekomstige cliënten van jou in aanmerking komen voor vergoedingen van verschillende ziektekostenverzekeraars. 

Toepasbaar in de praktijk

Kennis gaat vóór iedere kunde. Maar als kennis slechts theoretisch is, leidt dat tot slechte toepasbaarheid in de praktijk. Het is de bedoeling dat kennis gaat leven. De te bestuderen lesstof binnen OPC is direct praktisch toepasbaar in het leven van alledag, zowel in beroepssituaties als tijdens persoonlijke contacten.

Er zullen heel wat spreekwoordelijke kwartjes vallen tijdens de studie en de aha-momenten zullen zich keer op keer aandienen. Herkenning in het dagelijkse leven draagt bij aan het gemakkelijk onthouden van de lesstof waardoor parate kennis ontstaat. En díe parate praktische kennis voedt de kunde die nodig is om professioneel met cliënten te werken. 

Deskundige en persoonlijke begeleiding

Je kunt rekenen op professionele, persoonlijke begeleiding tijdens je studie. De volgende personen lopen tijdens de studie met je mee:

Mentoren uit het werkveld 
Bij aanvang van de studie krijg je een persoonlijke mentor toegewezen. Deze mentor is een SENIOR counselor die je bijstaat in jouw Persoonlijk Optimalisatie Proces (POP). Jouw mentor begeleidt je tijdens de module Persoonlijke psychologie, tijdens het praktijkjaar Professioneel hulpverlenen - De gespreksmethodiek en aan het einde van iedere module bij het samenstellen van uw portfolio.


Deskundige huiswerkbegeleiders
Tijdens de theoriemodulen zullen huiswerkbegeleiders je huiswerk corrigeren. Huiswerkbegeleiders zijn specialisten binnen het vakgebied. Ook zijn de huiswerkbegeleiders vaak de auteurs van de te bestuderen stof. Zij kunnen je optimaal van inhoudelijke feedback voorzien.


Ervaren trainers
De trainers geven je les tijdens de praktijkdagen. Alle trainers zijn naast geschoold trainer werkzaam in de psychosociale hulpverlening.


Bekwame stagebegeleiders
Door middel van evaluatiegesprekken begeleidt jouw stagebegeleider je tijdens het stagetraject.


Flexibel studeren in je eigen tempo

Jij bepaalt!

Je kunt op elk moment starten met je studie
Het hele jaar door, op elk gewenst moment kun je bij ons met jouw opleiding beginnen. Je hoeft dus niet te wachten tot de start van een nieuw schooljaar. Dankzij deze flexibele instroom verlies je geen tijd en kun je direct van start. 


Je studeert wanneer het jou uitkomt
Je hebt de mogelijkheid om, bij goed gevolg, je studie in drie jaar te voltooien, maar je hebt ook de optie om je opleiding te spreiden over zes jaren. Voor welke tijdspanne je ook kiest, je betaalt slechts drie studiejaren.


Door het inrichten van de studie naar eigen tempo is zij goed te combineren met een (fulltime)baan. Je hebt geen vaststaande lesdagen, maar kunt een keuze maken uit een wisselend aanbod. Ook jouw sociale leven hoeft niet in gevaar te komen, want je studeert wanneer het jou uitkomt.

Je hebt de mogelijkheid tot opzeggen
Mocht je onverhoopt jouw studie stop willen zetten dan is dat mogelijk aan het einde van ieder studiejaar (lees de studievoorwaarde voor de opzegprocedure). In principe verbind je je dus slechts voor één studiejaar.


Tentamen afleggen: kan elke dag én dicht bij huis

Voor de Opleiding Psychosociaal Counselor (OPC) kun je iedere werkdag theorietentamen afleggen bij een testcentrum bij jou in de buurt. Je bepaalt dus zelf waar en wanneer je een tentamen wilt maken.

De tentamenlocaties liggen verspreid over heel Nederland. Er is dus altijd wel een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart je reistijd en je kunt meteen het tentamen maken als je de lesstof hebt afgerond. Je kunt je via NHA Plaza (digitale leeromgeving) aanmelden bij een testcentrum in een van de volgende plaatsen:

 
Bekijk hier de opleiding Psychosociaal Counselor (OPC).

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!