Gratis studiegids

Zo ga jij slimmer om met jouw geld!

Blog Leestijd: 3 Minuten

Heb jij aan het einde van jouw loon ook altijd een stukje maand over? Heb je geen geld voor een nieuwe laptop of wasmachine, maar koop je wel elke dag een verse latte macchiato op het station? Met deze hoge gas- en energieprijzen proberen we dit najaar allemaal wat slimmer met ons geld om te gaan. Kun jij daar wel wat hulp bij gebruiken? Lees dan snel onze tips om slimmer met je geld om te gaan!

omgaan-met-geld

Het zijn dure tijden, dat is je vast niet ontgaan. Wil jij weten hoe je jouw zuurverdiende geld slimmer besteedt? Of wil je graag een deel van je inkomsten opzij zetten? Met deze 5 tips leef jij niet langer van loonstrook naar loonstrook.
 

1. Houd je inkomsten en uitgaven bij

Het klinkt misschien als een voor de hand liggende tip, maar je doet er goed aan om jouw inkomsten en uitgaven goed bij te houden. Veel mensen hebben geen idee wat er per maand inkomt en uitgaat. Zonder een goed overzicht van je inkomsten en uitgaven is het lastig om slim met je geld om te gaan.

Door maandelijks bij te houden wat er op je rekening bijkomt en wat eraf gaat, zul je niet snel geld uitgeven dat je niet hebt. Ook word je veel bewuster van dingen waar je op kunt besparen. Die latte macchiato’s bijvoorbeeld. Maak voor jezelf een systeem hoe je je financiën gaat bijhouden, of je dit nu in Excel doet of in een huishoudboekje.
 
 

2. Zet geld opzij zodra je loon binnen is

Sparen is sowieso een goed plan als je beter met je geld om wilt gaan. Geld sparen zorgt ervoor dat je een appeltje voor de dorst hebt wanneer je voor onverwachte kosten komt te staan. Het geeft je ook meer rust in je hoofd.

Sparen doe je bijvoorbeeld door geld dat je overhoudt aan het einde van de maand op je spaarrekening te storten. Maar je kunt ook alvast een deel van je salaris opzij zetten zodra het wordt overgemaakt. Je kunt instellen dat er automatisch een vast bedrag op je spaarrekening wordt gezet.

Het voordeel van deze methode is dat je minder snel in de verleiding komt om geld uit te geven dat je eigenlijk wilde sparen. Je merkt zo eigenlijk niet dat je dit geld hebt, waardoor je het ook niet per ongeluk uitgeeft. En voor je het weet heb je een mooi bedrag bij elkaar gespaard.
 
 

3. Bedenk voor je iets koopt hoe lang je ervoor moet werken

Wil jij meer stilstaan bij je uitgaven en minder impulsaankopen doen? Gebruik dan dit psychologische trucje. Probeer voordat je iets koopt eens te bedenken hoe lang je daarvoor moet werken. Zo bepaal je makkelijker of datgene die investering ook echt waard is.

Je kunt je geld namelijk maar één keer uitgeven. En als je je geld uitgeeft aan het een, kun je het niet meer ergens anders aan besteden. Elke keer als je iets koopt, geef je dus ook iets anders op. Wil je bewuster met jouw geld omgaan? Sta hier dan eens wat vaker bij stil. 
 
 

4. Doe slim boodschappen

Niet alleen de energieprijzen zijn gestegen, ook boodschappen zijn de laatste tijd steeds duurder geworden. Maandelijks geef je een hoop geld uit aan je boodschappen, dus hier is vast wat winst te behalen. Bijvoorbeeld door slim gebruik te maken van aanbiedingen.

Sla producten die je vaak gebruikt in wanneer ze in de aanbieding zijn. Vooral producten die je lang kunt bewaren zoals rijst, tandpasta of wc-papier zijn hier geschikt voor. Koop wel alleen dingen die je ook echt gebruikt, want goedkope spullen die je niet nodig hebt zijn sowieso te duur.

Blijf ook altijd kritisch kijken naar aanbiedingen. Niet alle aanbiedingen zijn echt zo voordelig als ze lijken. Bij de actie ‘drie halen, twee betalen' krijg je bijvoorbeeld vaak het goedkoopste product gratis. Dit klinkt alsof je 33% korting krijgt, maar dat is alleen zo als je drie even dure dingen koopt.
 
 

5. Plan grote uitgaven

Ben jij binnenkort toe aan een nieuwe auto of wil je een andere dure aankoop doen? Je kunt hier dan beter zelf voor sparen in plaats van dat je er een lening voor afsluit of iets op afbetaling koopt. Ook betalen met een creditcard kun je beter niet te vaak doen.

Ben je van plan iets duurs aan te schaffen? Houd dan ook rekening met je vaste lasten en andere rekeningen die je binnenkort verwacht. Door zelf voor grote uitgaven te sparen, geef je geen geld uit dat je niet hebt. Dat is altijd de basis van slim met je geld omgaan.
 
 

Wil jij nog meer tips om slimmer met geld om te gaan? Bekijk dan onze cursus Wijzer met Geld.
Vraag een gratis proefles aan of schrijf je direct in.

Ja ik wil een gratis proefles! »

 

Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!