Gratis studiegids

 

Salarisadministratie: snel geleerd bij NHA

De salarisadministratie zelf doen voor je bedrijf? NHA vertelt je hoe het moet

Salarisadministratie vormt een heel belangrijk onderdeel van de administratie van een bedrijf. De lonen van je werknemers correct berekenen, loonaangifte doen bij de Belastingdienst, loonstaten, loonstroken en jaaropgaven opmaken: er komt heel wat bij kijken. Gelukkig bestaan er boekhoudprogramma’s waarmee je de salarisadministratie kunt uitvoeren. Wie meer wil leren over loonadministratie, kan bij NHA terecht.

 

Salarisadministratie: waar gaat het over?

Ben je ondernemer en heb je personeel in dienst? Dan ben je verplicht om het loon van je personeel correct te berekenen en op tijd uit te betalen. Je moet hiervoor een nauwkeurige salarisadminstratie bijhouden van gewerkte uren per dag, gewerkte dagen per maand, opgenomen vakantiedagen, ziekteverlof enzovoorts.

Bovendien moet je tijdig een loonaangifte doen bij de Belastingdienst en het correcte bedrag aan loonheffingen afdragen. Anders loop je kans op hoge boetes van de overheid. Je moet voldoen aan de ingewikkelde en snel veranderende wet- en regelgeving betreffende het uitbetalen van lonen. Het opmaken van loonstroken, loonstaten en jaaropgaven maakt deel uit van de salarisadministratie.

 

Loonstroken

Een loonstrook bevat een overzicht van het loon van een werknemer, met gegevens zoals het brutoloon, de samenstelling van het loon, onkostenvergoedingen, ingehouden belasting op het loon en dergelijke meer. Een loonstaat is een overzicht voor de werkgever van de verdiensten van de werknemers, met onder meer het loon in geld, het loon in natura, de verschuldigde loonbelasting, premies verzekeringen enzovoorts.

De jaaropgave is jaarlijkse informatie voor de Belastingdienst, met alle gegevens over het loon en de inhoudingen per werknemer. De werknemers ontvangen een exemplaar van de loonstroken en de jaaropgaven.
 

Salarisadministratie zelf doen?

De loonadministratie van grote en middelgrote bedrijven wordt meestal uitgevoerd door medewerkers van de financiële dienst of de personeelsdienst. Sommige bedrijven besteden deze administratie volledig uit aan een boekhouder of accountantskantoor.

Als je een kleine onderneming leidt met een gering aantal werknemers, is het best mogelijk om de salarisadministratie zelf te doen. Vele boekhoudprogramma’s bevatten een module voor salarisadministratie, wat je veel tijd kan besparen.
 

Salarisadministratie: opleiding

In het reguliere onderwijs is de opleiding tot medewerker salarisadministratie een mbo-opleiding van niveau 4. Deze mbo-opleiding kan eventueel aangevuld worden met aanvullende cursussen, bijvoorbeeld een vakopleiding payroll services. Medewerkers salarisadministratie komen vooral terecht op financiële of HRM-afdelingen van organisaties.  

Ben je al werkzaam in de administratie van een bedrijf en wil je meer weten over loonadministratie? Of ben je zelfstandig ondernemer en wil je de loonadministratie van je bedrijf zelf doen? Dan is de cursus Basiskennis loonadministratie van NHA een aanrader. Als je na de cursus slaagt voor het examen, behaal je het officieel erkende diploma Basiskennis Loonadministratie.

Het is ook mogelijk om nadien de opleiding Praktijkdiploma Loonadministratie te volgen. Na het succesvol afleggen van examens ontvang je eveneens een erkend praktijkdiploma. Vraag een gratis proefles aan en kom meer te weten over de inhoud van deze leerrijke cursussen.

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film

Alle beroepsopleidingen bekijken »
Gratis Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Daarom NHA

  • 15 dagen gratis op proef
  • Start direct met de cursus
  • Studeer in jouw eigen tempo
  • Lesgeld terug als je niet slaagt
  • Gratis toegang tot de
    NHA e-bookbibliotheek
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!