Scenario Schrijver  

Tijdelijk met GRATIS tablet óf GRATIS met STAP-budget
Scenario Schrijver
Start je proefles
Schrijf je in 15 dagen gratis proberen
649,00
of 
9 x €79,50
5/5

Beoordeeld door 4 student(en)

 • Succesvol naar een eigen bedrijf
 • Gratis ondernemerscoach
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Afronding: NHA-instituutsdiploma
 • Studieduur: 9 maanden
ALGEMEEN

Een rijke geest en vlotte pen? Volg de Scenarioschrijver opleiding

No Time to Die, Joker, Breaking Bad: een goede film of serie laat je alles om je heen vergeten. Wil jij leren hoe je een ijzersterk script schrijft? Inclusief spanningsboog, opbouw van hoofdpersonages en gelaagdheid in het verhaal? In de cursus Scenarioschrijver leer je hoe je een aansprekend en verrassend scenario schrijft.

De Scenarioschrijver opleiding leert je hoe je jouw creatieve ideeën voor een verhaal omzet in een professioneel script.

Wat onderscheidt een goede, geloofwaardige verhaallijn van een cliché verhaal? Hoe zorg je voor een spanningsboog? En hoe schrijf je een spannende dialoog? Dit en meer leer je in de cursus Scenarioschrijver van NHA.
 

Leer creatief schrijven in de Scenarioschrijver opleiding

Als scenarioschrijver schrijf je verhalen voor films, comedy’s, documentaires en (tv-)series. Scenarioschrijven vereist discipline, doorzettingsvermogen en een creatieve, vlotte pen. Specifieke voorkennis om te leren scenarioschrijven? Mag, maar dit is niet noodzakelijk.
  

Breng jouw karakters tot leven

In de Scenarioschrijver opleiding verdiep je je in de verschillende genres en leer je wat de kenmerken van deze genres zijn. Je creëert karakters en gaat aan de slag met het finetunen van jouw eigen verhaal. Je leert hoe je inspiratie opdoet en hoe je deze inspiratie omzet in een krachtig verhaal. Wie weet ontdek je een geweldig scenario in jouw eigen vriendenkring of familie.

In de opleiding Sceanrioschrijver komen ook streamingsdiensten zoals Netflix, Disney+, Videoland en Prime Video aan bod. Ook ga je praktisch aan de slag met het schrijven van jouw eigen Netflix format. 
 

Schrijf pakkende dialogen in de Scenarioschrijver opleiding

Een pakkende dialoog schrijven is meer dan twee personages die met elkaar praten. In de Scenarioschrijver opleiding krijg je tips over hoe je veelvoorkomende valkuilen vermijdt en hoe je originele invalshoeken kiest.

Ervaren scenarioschrijvers begeleiden je bij het schrijfproces. Na de cursus Scenarioschrijven weet je hoe je inspeelt op de verwachtingen van de doelgroep én hoe je tegelijkertijd op een aangename manier verrast.
 

Bouw je eigen netwerk op

Wil je voet aan de grond krijgen in de wereld van scenarioschrijvers? In de opleiding Scenarioschrijver leer je hoe je het juiste netwerk opbouwt en in contact komt met mensen in de wereld van film en tv.

Ook bevat de cursus Scenarioschrijven 10 lessen over het starten van een eigen bedrijf. Zo leer je succesvol scenario’s verkopen als ondernemer. De droom van menig creatieve schrijver is binnen handbereik.

Schrijf jij de volgende succesvolle Netflix serie? Wek jouw unieke verhaalideeën tot leven en ga zelf aan de slag als scenarioschrijver.

 

Nu bij inschrijving: GRATIS handboek

''in tien stappen naar je eigen bedrijf''

Ook wanneer je geen eigen bedrijf wil starten is het boeiend om je kennis, inzicht en visie op ondernemen hiermee te vergroten.


Zo werkt studeren bij NHA

PROGRAMMA

Studieprogramma

In de Scenarioschrijver opleiding leer je de kunst van het scenario schrijven, zowel voor films als voor tv-programma's. Ieder onderdeel is geschreven door een expert, iemand die zijn kennis met jou wil delen. In de cursus worden onder andere de volgende onderwerpen behandeld:

Inspiratie

Zit er een fantastisch scenario verborgen in de geschiedenis van jouw familie? Wie weet! Wij leren jou hoe je dit op papier zet.

Dialoog

Heb je ooit geprobeerd om een scenario te schrijven en bleek achteraf dat alle karakters op elkaar leken? Maak je geen zorgen, dit is een veelvoorkomend probleem. In deze cursus leer je hoe je dit kunt vermijden.

Genre

Weet je niet zeker of jouw scenario onder science fiction of fantasie valt? Wij leren je hoe je jouw genre uitkiest, jouw doelgroep bereikt en een fantastisch scenario schrijft.

Films, televisie en streamingsdiensten

Tijdens de opleiding Scenarioschrijver verdiep je je in de film- en televisie-industrie. Deze industrie verandert constant. De opkomst van online streamingsdiensten is hier een goed voorbeeld van.

In deze opleiding leer je meer over verschillende formats, scripts en hoe de filmwereld in elkaar steekt. Ook krijg je praktische tips over hoe je jouw scenario's succesvol onder de aandacht brengt bij agenten en producers.
 

Scenes opzetten

Weet je hoe een achtergrond of decor de perceptie en verwachtingen van het publiek kan beïnvloeden? Onze cursus leert je hoe je de juiste achtergrond kiest voor jouw meesterwerk.

Formats

Wist je dat scenario's zeer nauwkeurig moeten worden uitgewerkt? In onze cursus leer je hoe je jouw werk op een professionele manier presenteert. Veel scenario's worden afgewezen omdat ze niet in het juiste formaat worden aangeleverd. De cursus Scenarioschrijver leert je hoe je dit voorkomt.

Marketing

Als je kans wilt maken op een vertoning van jouw werk dan heb je kennis nodig van de manier waarop de film- en tv-industrie werkt. Deze cursus leert je alles over het zoeken van de juiste personen, hoe je deze personen benadert en hoe je deze mensen overtuigt van de kwaliteit van jouw werk.

De cursus wordt afgerond met 10 boeiende lessen over ondernemen en het starten van een eigen bedrijf.  Ook wanneer je geen eigen bedrijf wilt starten, leer je zaken die jouw kennis, inzicht en visie op ondernemen vergroten.

Aanleveren van scenario's

Bij de cursus ontvang je tips van insiders waarmee je in staat bent om jouw scenario in het juiste formaat op te stellen zodat het geschikt is om op te sturen naar alle productiebedrijven. Ook leer je hoe je jouw scripts op een overzichtelijke manier archiveert.

Je staat er niet alleen voor

Je kunt gebruik maken van de tips en adviezen van jouw persoonlijke docent. Dit is een specialist in het schrijven van scenario's. Op een vriendelijke, persoonlijke manier word je begeleid op de reis naar jouw toekomst als professioneel scenarioschrijver. Je neemt de tijd en moeite om te investeren in jouw toekomst, wij doen dit ook. We zullen er alles aan doen om jouw missie te laten slagen!
 

Korting voor NHA cursisten op eigen domeinnaam en webhosting

Mocht je voor, tijdens of na de opleiding een eigen bedrijf starten, dan hoort daar natuurlijk ook een website bij. Dankzij onze samenwerking met Mijndomein.nl kun je als cursist tegen een zeer aantrekkelijk tarief webruimte en een domeinnaam aanvragen.

REVIEWS

Reviews

Dit zijn specifieke reviews over Scenario Schrijver, afkomstig van het onafhankelijke reviewplatform eKomi.

5/5
Scenario Schrijver

Ik heb een hele fijne ervaring met de docent. Binnen 48 uur ik dan ook meestal antwoord op mijn opdrachten. Hij geeft fijne goede feedback op de opdrachten.

5/5
Scenario Schrijver

Het is fijn dat ik zowel een boek heb als het digitaal. Ik heb pas een les achter de rug maar kreeg een prima gevoel van de beoordelaar. Ik ben zeer benieuwd naar de rest van de studie

5/5
Scenario Schrijver

Interessante invalshoek en goede begeleiding.

5/5
Scenario Schrijver

Het product dat ik gekregen heb voor mijn studie is zeer compleet en behandelt op goede wijze de moeilijke delen van het scenario schrijven. Ook werkt het welkomstcadeau (een tablet met toetsenbord) naar behoren en vind ik het fijn dat ik niet alles in één keer moet betalen, maar dat ik dit in termijnen kan doen. Tot slot zijn er ook interessante brochures meegestuurd die goed uitleggen wat ik met de extra's van deze studie kan (o.a. het opstarten van een eigen bedrijf).

DIPLOMA

Diploma Scenario Schrijver

Aan het einde van de opleiding Scenario Schrijver ben je de trotse bezitter van dit waardevolle diploma. Je bent klaar om jouw eigen bedrijf te starten! Jouw diploma hangt straks op jouw eigen kantoor. En dat geeft vertrouwen bij je klanten. 

Samen met jouw docent werk je naar jouw diploma toe. Met de bekwame hulp van NHA en een stuk inzet van jouw kant kun je met een gerust hart de uitreiking van het diploma tegemoet zien.

Na afloop van deze opleiding kun je het NHA-Instituutsdiploma ontvangen. Dit diploma kun je voor € 29,- aanvragen. Dat kan wanneer je de cursus hebt gevolgd, van alle lessen het huiswerk ter correctie hebt ingestuurd en daarvoor gemiddeld een voldoende cijfer haalde (5,5 of hoger). Aan het einde van de cursus ben je dan de trotse bezitter van het instituutsdiploma van NHA, dat zijn waarde ruimschoots bewezen heeft.

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het voortgezet onderwijs.

NHA best beoordeelde thuisstudie-opleider van Nederland!

Onderzoeksbureau Markteffect heeft een grootschalig onderzoek uitgevoerd naar de kwaliteit van thuisstudies. Meer dan 1.000 respondenten werd gevraagd hun thuisstudie-opleider te beoordelen. NHA werd daarbij beoordeeld als de beste thuisstudie-opleider van Nederland. 

Wij zijn enorm trots op onze docenten. Elke dag opnieuw doen zij hun uiterste best om onze studenten een perfecte begeleiding te bieden, en dat wordt dus gewaardeerd. Goed om te weten dat je bij NHA studeert bij de beste thuisstudie-opleider van Nederland!


Meer kwaliteitsgaranties

STAP-BUDGET UITLEG

STAP-budget

Wil jij GRATIS studeren? Met de STAP-subsidie kun jij een NHA-opleiding met tot wel € 1.000,- korting volgen door gebruik te maken van het STAP-budget. In veel gevallen is de opleiding dus gratis!

Je kunt één keer per jaar een STAP-budget ontvangen van maximaal € 1.000,-.

Subsidie aanvragen met het STAP-aanmeldbewijs

Het aanvragen van jouw STAP-budget kan via een speciaal portaal (via UWV) van de overheid. Per jaar zijn er verschillende subsidie rondes. De volgende aanmeldronde start op maandag 1 mei om 10:00 uur. Voor deze aanmelding heb je een STAP-aanmeldbewijs nodig van de specifieke opleiding die je wilt volgen.

Met dit STAP-aanmeldbewijs kun je een aanvraag voor het STAP-budget indienen. Vraag nu al jouw STAP-aanmeldbewijs aan en dien jouw aanvraag op tijd in. Wij sturen je van tevoren ook nog een herinnering als de subsidieperiode van start gaat.

Let op: het aantal STAP-budgetten is beperkt. Wees er snel bij en loop deze kans niet mis! Op = op.

Kom ik in aanmerking voor het STAP-budget?

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Wij zetten ze voor je op een rij:

 • Je bent tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd.
 • Op het moment van de aanvraag ontvang je geen andere financiering op het gebied van onderwijs (zoals studiefinanciering, lerarenbeurs, etc).
 • Je opleiding of cursus start binnen 3 maanden na de aanvraagtermijn. Bij NHA start je zodra jouw aanvraag is goedgekeurd.
 • Je hebt in het betreffende jaar nog niet eerder de STAP-subsidie ontvangen. Let op: in 2023 kun je opnieuw gebruikmaken van het STAP-budget! 
 • Jouw gekozen opleiding is arbeidsmarkt-relevant.


Hoe vraag ik mijn STAP-budget aan?

Kom jij in aanmerking voor het STAP-budget? Dan wil je natuurlijk weten hoe je dit kunt aanvragen. Doorloop de volgende stappen van het aanmeldproces:

 1. Kies de opleiding die jij wilt volgen.
 2. Klik op de button “STAP-aanmeldbewijs” op de pagina van jouw gekozen opleiding en vul het formulier in. Binnen een uur ontvang je jouw STAP-aanmeldbewijs in de mail. 
 3. Dien jouw STAP-aanmeldbewijs in op de STAP-aanmeldpagina van het UWV. Voor de volgende aanmeldronde kan dit vanaf 1 mei om 10:00 uur. Let op: het aantal STAP-budgetten is beperkt, dus verstuur jouw aanvraag op tijd!
 4. Houd je mailbox goed in de gaten. Je ontvangt automatisch bericht of jouw aanvraag is goedgekeurd.
 5. Is jouw aanvraag goedgekeurd? Gefeliciteerd! Wij gaan voor jou aan de slag en zetten jouw aanmeldbewijs om in een definitieve inschrijving. Jij hoeft hier zelf verder niks voor te doen, lekker makkelijk!


Meer weten? Klik hier.

ZO STUDEER JE

Zo studeer je


Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is de opleiding Scenario Schrijver uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen.

Kies je voor een opleiding met hulp? Dan mag je bij alle NHA-opleidingen 3 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding Scenario Schrijver, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen;
 • lessen bestuderen;
 • video(’s) bekijken;
 • voorleesfunctie;
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen;
 • jouw online motivatiecoach activeren, om zo jouw studievoortgang te bewaken en je van handige tips te voorzien;
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij;
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads;
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen;
 • één jaar toegang tot de NHA e-bookbibliotheek met maar liefst 75 e-books en 41 audiobooks in allerlei categorieën. 

STUDIEDUUR

Studieduur:

De opleiding Scenario Schrijver duurt 9 maanden bij een normaal studietempo. Maar sneller of langzamer kan en mag altijd! Je bepaalt jouw eigen tempo. Zo is de studie perfect te combineren met een drukke baan en met jouw hobby's. Je kunt elke dag van het jaar starten met deze thuisstudie.
 

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00 of stuur ons een e-mail.

ONDERNEMERSCOACH

Uniek bij NHA: Jouw persoonlijke ondernemerscoach!


Hoe begin ik een eigen bedrijf?

Wanneer je na je cursus direct wil beginnen met het opzetten van jouw eigen bedrijf, hebben wij een unieke service voor je beschikbaar; een ondernemerscoach.
De ondernemerscoach kun je vragen stellen over het opzetten van een eigen bedrijf. Denk bijvoorbeeld aan vragen over de financiering, het leggen van contacten met instanties, het opzetten van een administratie, het invullen van de benodigde documenten, maar ook vragen die bijvoorbeeld betrekking hebben op de marketing van jouw bedrijf.


Ondernemersplan? Wij helpen je.

De ondernemerscoach geeft je terugkoppeling op jouw ondernemersplan. Al onze coaches zijn mensen met ervaring in het voeren van een eigen bedrijf of zijn werkzaam voor banken of de Kamer van Koophandel. Ze zijn gespecialiseerd in het begeleiden van startende ondernemers. Je staat er dus nooit alleen voor!

LESGELD

Lesgeld

Scenario Schrijver
€649,00
of  9x 79,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen
Met hulp ?Huiswerkcontrole door jouw persoonlijke vakdocent, mogelijkheid tot het stellen van vragen over de lesstof, bij een huiswerkscore van een voldoende of hoger de mogelijkheid tot het aanvragen van een getuigschrift. Uniek bij NHA: je krijgt 3 jaar lang begeleiding!
€649,00
of  9x 79,50
Schrijf je in
15 dagen gratis proberen

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Veel werkgevers stellen namelijk Persoonlijke Ontwikkel Budgetten beschikbaar voor zelfontwikkeling. Jouw werkgever heeft immers ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Gratis Headphone of Tablet incl. toetsenbord bij inschrijving

Ontvang €1.000 opleidingssubsidie via STAP!

Ben jij werkend of werkzoekend en wil je jouw positie op de arbeidsmarkt versterken? Met het STAP-budget krijg jij tot €1.000 subsidie voor een opleiding. Dat betekent dat jij in veel gevallen GRATIS kunt studeren bij NHA.

Wil je meer weten over jouw persoonlijke STAP-budget? Ontdek het hier!

Daarom NHA

 • 15 dagen gratis op proef
 • Start direct met de cursus
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
 • Gratis toegang tot de
  NHA e-bookbibliotheek

5/5

Ik heb een hele fijne ervaring met de docent. Binnen 48 uur ik dan ook meestal antwoord op mijn opdrachten. Hij geeft fijne goede feedback op de opdrachten.

Lees meer »
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!