Gratis studiegids

 

Wat is positieve psychologie?

Vind de weg naar een zinvol, bevredigend en plezierig leven met positieve psychologie

 

Positieve psychologie is een relatief nieuwe stroming in de psychologie, die aandacht schenkt aan positieve zaken die goed lopen in het leven van een medemens. Traditioneel richt de psychologie zich op wat er misgaat, op de beperkingen en de zwaktes van een persoon. De positieve psychologie breekt met dit klassieke beeld.

 

Positieve psychologie: een nieuwe benadering

De psychologie heeft zich jarenlang gericht op de moeilijkheden en beperkingen die een persoon ondervindt, op alles wat er niet goed loopt in een mensenleven. Wat is positieve psychologie? In plaats van het negatieve te bestuderen, richt de positieve psychologie zich op de mogelijkheden om wat er goed gaat, nog verder te versterken en te verbeteren. Het einddoel is een persoon nog beter te laten functioneren, met bevredigende relaties, plezier in het leven en het bereiken van levensdoelen.

 

Positieve psychologie is een snelgroeiende stroming in de psychologie, die volledig past in de nieuwe kijk op gezondheid. Gezondheid wordt niet meer uitsluitend gezien als de afwezigheid van ziekte, maar ook als de aanwezigheid van welbevinden. De positieve psychologie kijkt daarom naar mogelijkheden om persoonlijke kwaliteiten te verdiepen en positieve emoties te versterken.

 

Positieve psychologie oefeningen

De aandacht richten op wat er goed gaat en waar je blij van wordt, heeft een zeer grote invloed op je levenskwaliteit. Er zijn een aantal oefeningen die je kunnen helpen om dit te bereiken. Positieve psychologie oefeningen kun je aanleren, bijvoorbeeld tijdens een training positieve psychologie of met positieve psychologie coaching. Hieronder enkele voorbeelden.

  • Een dagboek bijhouden van al je positieve ervaringen, emoties en successen van die dag.
  • Noteren hoe je anderen behulpzaam bent geweest. Het helpen van anderen geeft een positief gevoel.
  • Elke dag een korte mini-vakantie nemen, bijvoorbeeld door ergens te gaan wandelen, een ontspannend bad te nemen enzovoorts. Ga na welke positieve emoties zo’n ‘mini-vakantie’ bij jou teweegbrengt.
  • Voor jezelf nagaan voor welke zaken of voor welke personen je op het einde van de dag dankbaar moet zijn.
  • Beschrijf hoe je in je dromen jouw toekomst ziet. Door je dromen te visualiseren en te beschrijven, zet je onbewust stappen om deze toekomst te realiseren.

Aan positieve zelfreflectie doen. Denk na welke processen er zich in je hoofd afspelen bij bepaalde gebeurtenissen en welke positieve gevoelens je eraan overhoudt.     

 

Positieve psychologie opleiding

Zou je zelf positieve psychologie willen studeren? Wil je bij je cliënten de aandacht richten op wat er goed gaat in hun leven, wat hun kwaliteiten zijn en wat ze kunnen bereiken? Bij NHA kun je terecht voor diverse cursussen psychologie. De opleiding ‘Inleiding psychologie’ bijvoorbeeld geeft je een goed beeld van de evolutie en de moderne ontwikkelingen binnen de psychologie. Het is steeds mogelijk om voor elke opleiding een gratis proefles aan te vragen bij NHA. 

 

NHA biedt in elke branche beroepsopleidingen aan

- Beauty en wellness
- Coaching
- Dierenverzorging
- Fotografie en film
- En vele anderen

 

Alle beroepsopleidingen bekijken »

 

Tablet incl. toetsenbord
 

Daarom NHA

  • Lekker in je eigen tempo
  • Persoonlijke begeleiding door vakdocenten 
  • 15 dagen gratis op proef
  • Lesgeld terug als je niet slaagt!

Advies nodig?

Bel onze studieadviseurs voor meer informatie over een cursus Psychologie.

 

077 30 67 000

Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!