Bewaar al jouw favoriete cursussen handig op dit verlanglijstje. Lijstjes bewaren, bekijken of delen? Mail het lijstje dan naar jezelf!
077 - 30 67 000
24 uur/dag bereikbaar Bel mij
Gratis studiegids

Sociologie

Sociologie
Gratis proefles
Inschrijven
6x
82,50
of ineens
€898,00 €449,00
ALGEMEEN

Weten hoe een samenleving functioneert? Volg de cursus Sociologie op HBO-niveau

Discriminatie, emancipatie, globalisering, individualisering, maatschappelijke ongelijkheid. Voor sommige mensen zijn het begrippen uit de krant. Voor sociologen zijn het termen uit hun vakgebied. Sociologen onderzoeken hoe mensen samen leven.

Wat is de invloed van de globalisering op het stemgedrag van kiezers in West-Europa? Is er een verband?

Sociologen bestuderen normen en waarden

Hoe stellen groepen normen en waarden vast? Hoe werken ongeschreven regels in een maatschappij en op welke manieren leggen mensen normen en waarden vast? Hoe dragen mensen hun normen en waarden over? Bestudeer het socialisatieproces in de cursus Sociologie.

Sociologie bestudeert sociale relaties tussen mensen: van economische relaties tot politieke en van culturele tot religieuze.

Van Auguste Comte tot Max Weber en van structuralisme tot symbolisch interactionisme: de cursus Sociologie biedt overzicht. Van de manier waarop mensen landen organiseren, tot gezinssituaties en religieuze verbanden: sociologen onderzoeken de manier waarop mensen zich met elkaar verbinden.

Beroepsperspectief

Sociologen werken als onderzoekers in grote bedrijven en onderzoeksinstellingen, als journalisten, beleidsmedewerkers en in een grote hoeveelheid beroepen waarin zij de sociologische denkwijze en onderzoeksmethoden toepassen.

Sociologie kent een meer filosofische kant: denkers als Pierre Bourdieu en Theodor Adorno, maar sociologen houden zich ook bezig met bijvoorbeeld kwantitatieve analyses van databases. Bij het wereldwijde onderzoek naar de kwaliteit van onderwijs, PISA, zijn ook sociologen betrokken.

PROGRAMMA

Studieprogramma Sociologie

In deze cursus komen de volgende onderwerpen aan bod:

Inleiding in de sociologie

Je leert dat het gedrag van de mens niet losstaat van de maatschappelijke en sociaal culturele context. De samenleving en de maatschappij kunnen dan ook niet los worden gezien. Groepen hebben namelijk invloed op het gedrag van de samenleving.

Het socialisatieproces

De manier waarop de waarden, normen en omgangsvormen worden overgedragen, is een belangrijk onderwerp in dit onderdeel. Hoe worden mensen opgenomen in een groep, en welke begrippen zijn hierbij van belang?

Macht

Macht is een sleutelbegrip voor allerhande sociologische thema’s zoals sociale ongelijkheid, emancipatie, discriminatie, ontevredenheid en de toenemende individualisering en globalisering in onze multiculturele samenleving. Deze onderwerpen zullen dan ook worden bespoken in dit onderdeel.

DIPLOMA

Diploma Sociologie

Bij NHA rond jij je cursus af in het tempo dat het best bij jou past. Je bepaalt zelf óf en wanneer je er aan toe bent om je opgedane kennis te toetsen.

Examen: elke dag en dicht bij huis

Deze cursus kun je afronden met een examen. Ben je geslaagd voor het examen, dan ontvang je van ons het NHA-instituutsdiploma.

Dagelijks kun je digitaal examen afleggen op een locatie bij jou in de buurt. Dit bespaart reistijd en je kunt meteen het examen maken zodra je de lesstof hebt afgerond. Je bepaalt zelf waar en wanneer je het NHA-examen wilt maken.

Jouw voordelen:

 • geen lange reistijd;
 • niet lang wachten op een examendatum. Je kunt je examen afleggen wanneer jij er klaar voor bent;
 • geen examenstress;
 • de uitslag van jouw examen is snel bekend.

Aanmelding
De cursus is opgebouwd rond contact- en inzendmomenten met jouw vakdocent (inclusief gratis oefenexamen). Aanmelden voor het examen is heel eenvoudig. In het lespakket tref je een uitnodiging aan om je aan te melden voor het examen. Het examengeld bedraagt € 125,-. Bij NHA betaal je het examengeld pas bij aanmelding voor jouw examen.

100% examengarantie

Mocht je onverhoopt niet slagen voor een afsluitend examen, dan leiden wij je kosteloos op voor het herexamen.

Getuigschrift 

Een NHA-getuigschrift kun je aanvragen als je al jouw huiswerk hebt ingezonden en gemiddeld hiervoor een voldoende hebt gescoord (5,5 of hoger).

Vooropleiding

Voor deze cursus is geen specifieke vooropleiding nodig. 

Over NHA en de erkenning door het ministerie van onderwijs

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap heeft NHA als opleider erkend op grond van de WEO (Wet erkende onderwijsinstellingen) voor het voortgezet onderwijs. Alle NHA-opleidingen die aan wetgeving onderhavig zijn voldoen aan de kwaliteitsstandaard die vanuit het ministerie van OC&W wordt vereist. NHA past deze hoge kwaliteitsstandaard toe op de ontwikkeling van al haar opleidingen.

ZO STUDEER JE

Zo studeer je

Studeer in je eigen tempo - waar je maar wilt

Je bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je studeert. En je mag altijd je eigen tempo bepalen. Zo is deze opleiding uitstekend te combineren met een drukke baan of met je hobby's. Starten met deze opleiding kan op elke dag van het jaar!

Flexibiliteit: je ontvangt de lessen gedrukt en digitaal

Je ontvangt het complete lespakket in een luxe ringband thuis per post. De lesstof wordt in de meeste gevallen ook getoond in de digitale leeromgeving Plaza. Zo kun je altijd studeren op de manier die het beste bij jou past.

Persoonlijke begeleiding

Dankzij de persoonlijke begeleiding van onze deskundige docent sta je er niet alleen voor. Je kunt het huiswerk aan het eind van een les opsturen naar je docent (per post of via onze digitale leeromgeving) die het dan weer snel naar je terugzendt. Gecorrigeerd en voorzien van advies, uitleg, cijfer en antwoord op je eventuele vragen. Je mag bij alle NHA-opleidingen 5 jaar lang gebruik maken van deze persoonlijke studiebegeleiding. Deze service is uniek in Nederland! 

Wanneer je start met deze opleiding, stelt je persoonlijke docent zich aan je voor.

Direct contact met studiegenoten

Alle NHA-studenten kunnen inloggen op onze digitale leeromgeving.  Hier kom je in contact met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen. Je kunt dan samen studeren, ervaringen uitwisselen en misschien een keer samen afspreken. Dat maakt het leren extra leuk.

Voordelen van onze digitale leeromgeving Plaza

 • de studiehandleiding doornemen
 • lessen bestuderen
 • video’s bekijken en oefeningen beluisteren
 • huiswerk en eventuele vragen naar je docent sturen
 • je digitale coach activeren om je extra te stimuleren
 • alle huiswerkcijfers en eventuele examencijfers op een rij
 • de mediatheek bezoeken voor belangrijke downloads
 • contact leggen met studiegenoten die dezelfde opleiding volgen

STUDIEDUUR

Studieduur

2 maanden bij een gemiddeld studietempo. Je kunt ook meer lessen per maand bestuderen. Dit verkort uiteraard de studieduur. Jij bepaalt jouw eigen tempo.

Vragen?

Bel ons: (077) 306 70 00 of stuur ons een e-mail.

LESGELD

Lesgeld

Sociologie
6x €82,50 of ineens €898,00 €449,00
Inschrijven
Met vakdocent
6x 82,50
of ineens €898,00 €449,00
Inschrijven

Betaalt jouw werkgever mee?

Aarzel niet om je werkgever te vragen om je bij jouw studie financieel te steunen. Jouw werkgever heeft namelijk ook profijt van de studie die je volgt. Jij ontplooit jezelf en gaat jouw talenten beter benutten. Bovendien doe je alles in je eigen tijd. Bespreek gerust de mogelijkheden met je chef of de personeelsfunctionaris.

Belastingteruggaaf voor NHA studie.

Je kunt de studiekosten voor een NHA-opleiding, die aansluit op jouw beroep of toekomstige beroep, als aftrekpost indienen bij jouw belastingaangifte. In dat geval vergoedt de belastingdienst een gedeelte (afhankelijk van jouw belastingschaal) van jouw studiekosten, boven het drempelbedrag van 250 euro. Dat maakt je studie bij NHA nog voordeliger!

Bereken jouw belastingvoordeel Bedrag
Studiekosten
Belastingschaal
Drempel
Jouw Voordeel
Tablet incl. toetsenbord

Daarom NHA

 • Nu 50% korting op het lesgeld!
 • 15 dagen op proef
 • Studeer in jouw eigen tempo
 • Lesgeld terug als je niet slaagt
Wij helpen je graag!
Stuur een mail
Op de hoogte blijven
Wil je als eerste op de hoogte zijn van de nieuwste opleidingen en het laatste nieuws? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!
Succesvol aangemeld!